Theaterwetenschap

Een theatervoorstelling is een complex geheel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs. Als theaterwetenschapper bestudeer je alle elementen die een theatervoorstelling tot een magisch geheel maken.De magie van het theater

Het woord ‘theater' roept associaties op met rood pluche, schmink, staande ovaties en grote acteurs. Tegelijkertijd is theater ook in het alledaagse leven aanwezig. Kranten berichten graag over politieke ‘drama’s’ en hoe vaak wordt er niet iemand beticht van ‘toneel te spelen’?

Als theaterwetenschapper leer je te ontrafelen hoe een voorstelling in elkaar steekt en kijk je naar het effect van de voorstelling op het publiek. Het kan daarbij om toneel gaan, maar ook opera, cabaret, mime of dans. Je bestudeert de afzonderlijke elementen van een voorstelling, zoals tekst, regie, decor, kostuums, belichting, het spel van de acteurs, de muziek en soms zelfs filmbeelden.

Theaterwetenschap is een studie die je voorbereidt op een functie in de theaterwereld, of breder in de wereld van kunst en cultuur. Uiteraard besteed je aandacht aan de praktische kant van het maken van theater, zoals het produceren van een voorstelling, het schrijven van toneelstukken en recensies of het bewerken van proza naar drama, maar de focus ligt op de wetenschappelijke analyse van voorstellingen en de geschiedenis en de theorieën van theater en performance.

Theaterwetenschap iets voor jou?

  • Ja, als je een brede culturele belangstelling hebt en je later wilt gaan werken als bijvoorbeeld dramaturg, recensent, programmeur of beleidsmedewerker.
  • Theaterwetenschap is geen concrete beroepsopleiding. Als je interesse uitgaat naar een opleiding tot regisseur, acteur of decorontwerper, dan is een theaterschool of kunstacademie geschikter.
  • Tijdens je studie moet je veel lezen en ook regelmatig voorstellingen bezoeken. Een goede beheersing van het Engels werkt in je voordeel; een groot deel van de vakliteratuur is in deze taal geschreven.

Waarom Theaterwetenschap aan de UvA?

  • De UvA heeft de enige opleiding Theaterwetenschap in Nederland. Het is een breed vakgebied. De opleiding richt zich vooral op de ontwikkelingen van het theater in het Nederlandse taalgebied, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar theater in Europa en de rest van de wereld.
  • De UvA heeft een eigen Universiteitstheater in de Nieuwe Doelenstraat, waar studenten naar hartenlust kunnen experimenteren.
  • Amsterdam telt veel theaterzalen en theatergroepen. Het onderzoeksobject van de theaterwetenschapper, de voorstelling, is in Amsterdam dan ook altijd dichtbij. Bijna alle voorstellingen die in Nederland gespeeld worden, kun je in Amsterdam zien.
  • Theaterwetenschap onderhoudt uitstekende contacten met theaters als het Muziektheater, de Stadsschouwburg, de Brakke Grond en Frascati en met vooraanstaande theater- en dansgezelschappen als Toneelgroep Amsterdam, ICK en de Toneelmakerij.
  • Theaterwetenschap werkt ook nauw samen met de Theaterschool Amsterdam en andere theateropleidingen in binnen- en buitenland. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats van studenten en docenten van verschillende universiteiten in Europa en de rest van de wereld.
Video wordt geladen..
Bachelor Theaterwetenschap

Studeren in deeltijd

Je kunt Theaterwetenschap ook in deeltijd studeren. De opleiding duurt in dat geval meestal vierenhalf jaar. Je volgt dezelfde colleges als voltijdstudenten, maar je haalt per studiejaar 40 studiepunten (voltijdstudenten halen 60 studiepunten per jaar).

Om de deeltijdstudie succesvol af te ronden raden wij je aan om vóór aanvang van de colleges een studieplan te maken. Hiervoor kun je een afspraak maken met de studieadviseur (zie: Voorlichting en contact).

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Theaterwetenschap
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56702

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen