Media en cultuur

Televisie, film, fotografie, muziek en het internet zijn belangrijke bronnen van kennis en plezier. De bachelor Media en cultuur leidt studenten op voor toekomstig werk op het gebied van film, televisie, nieuwe media, journalistiek en culturele instellingen.Het hart van onze cultuur

Kunst, politiek en economie, maar ook ons dagelijks leven worden fundamenteel gestructureerd door media en zijn de laatste jaren ook sterk veranderd door het gebruik van smartphones, apps en sociale mediaplatforms als YouTube, Facebook en Snapchat.

In de bachelor Media en cultuur bestudeer je hoe en waarom bepaalde media een rol krijgen in onze cultuur, hoe ze onze aandacht trekken en bepalend zijn voor onze belevenis van de wereld. Je leert leer kritisch te kijken naar de verhalen en de feiten die door media worden verspreid. Bovendien leer je hoe mediaobjecten tot stand komen en hoe ze worden gebruikt.

Video wordt geladen..
Media en Cultuur

Media en cultuur iets voor jou?

 • Ja, zeker als je een sterke belangstelling voor creativiteit combineert met een kritische en onderzoekende houding.
 • Je wilt later onderzoeker worden, leiding geven aan mediamakers of werken bij een mediaonderzoeksbureau, een reclamebureau, een omroep, een krant, een videoproductiebedrijf of bij een ontwikkelaar van nieuwe media.
 • Je hebt belangstelling voor cultuur in de breedste zin van het woord en bent niet slechts geïnteresseerd in één aspect of onderdeel van de media.
 • Je kennis van het Engels moet zijn. Het grootste deel van de vakliteratuur is in deze taal geschreven.
 • Je kunt zelfstandig werken en je bent tevens een goede teamspeler, want je studeert namelijk vaak alleen, maar werkt ook samen met medestudenten aan onderzoeksprojecten.

Waarom Media en cultuur aan de UvA?

 • Media en cultuur is de grootste Nederlandse opleiding in Mediastudies. Hierdoor krijg je een breed overzicht van alle aspecten van media en kun je – al vanaf de propedeuse – kiezen voor verdere verdieping in film, televisie of nieuwe media.
 • Je hebt de mogelijkheid om na je propedeuse over te stappen naar de Engelstalige bachelor Media and Information.
 • Je bestudeert het brede, snel groeiende terrein van de media vanuit een culturele en interdisciplinaire invalshoek.
 • De opleiding is nauw verweven met de stad Amsterdam: het verzamelpunt van bioscopen, televisiestudio’s, nieuwe media en culturele instellingen.
 • Een stageplek is in Amsterdam niet moeilijk te vinden, en ook met het oog op een toekomstige baan zit je hier goed.
 • Media en cultuur werkt nauw samen met het EYE Filmmuseum, het Internationale Documentary Festival Amsterdam (IDFA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en met omroepen en productiemaatschappijen van televisie.
 • De opleiding heeft ook intensieve contacten met nieuwemedia-instellingen als Waag Society, het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo, Mediamatic, het Virtueel Platform en andere instellingen die op het gebied van nieuwe media actief zijn, zoals Paradiso, De Balie en De Melkweg.

Studeren in deeltijd

Media en cultuur kun je niet in deeltijd studeren.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Media en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50906

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen