Duitslandstudies

Ben jij geïnteresseerd in Duitse literatuur, geschiedenis, taal en cultuur? Dan is de Bachelor Duitslandstudies aan de UvA zeker iets voor jou. Je ontwikkelt je hier tot een academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits.Duitslandexperts zijn internationaal gevraagd

Duitslanddeskundigen zijn van groot belang omdat zij inzicht hebben in ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar daarnaast ook op mondiaal niveau zeer actief. Een afgeronde bachelor Duitslandstudies stelt zodoende een breed scala aan beroepen voor je open, zoals journalist, onderzoeker, leraar Duits, beleidsmaker, adviseur of een andere functie in het bedrijfsleven en verscheidene functies bij uitgeverijen en culturele instellingen.

Is Duitslandstudies iets voor jou?

 • Je wilt je graag verder verdiepen in de Duitse taal en cultuur.
 • Je houdt van literatuur en je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken, cultuurgeschiedenis en filosofie.
 • Het lijkt je leuk om een semester aan een Duitstalige universiteit te studeren.
 • Je wilt graag deelnemen aan debatten over allerlei actuele thema’s, met medestudenten en wetenschappers.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

 • De bachelor Duitslandstudies combineert talenkennis met inzicht in de Duitse cultuur, literatuur, geschiedenis, maatschappij en (nieuwe) media.
 • Je gaat regelmatig op excursie naar Duitsland.
 • Tijdens je studie profiteer je van het netwerk van Duitsland-gerelateerde instituten in Amsterdam, waardoor je bijvoorbeeld veelzijdige stagemogelijkheden krijgt.
 • Duitslandstudies heeft een jong en enthousiast team van internationaal georiënteerde docenten. ​Studenten en docenten kennen elkaar.
 • Op het veld van de (journalistieke) schrijfpraktijk werkt de opleiding samen met het Duitsland Instituut Amsterdam, Haus der Kulturen der Welt (Berlijn), Süddeutsche Zeitung (München) en weblog Digitur (Essen).
 • De opleiding besteedt veel aandacht aan beroepsoriëntatie.
 • ​Amsterdam maakt deel uit van een mondiaal netwerk van twintig Centers of Excellence for German and European Studies, waardoor je de mogelijkheid hebt om internationale ervaring op te doen.

Minicollege Duitslandstudies

Dr. Anna Seidl vertelt in dit minicollege vanuit de bachelor Duitslandstudies over de vluchtelingencrisis.

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Studeren in deeltijd

Je kunt de bachelor Duitslandstudies ook in deeltijd studeren. Je haalt dan 40 studiepunten per jaar in plaats van 60; de totale cursusduur is vierenhalf jaar. De inhoud en de studielast van de deeltijdopleiding zijn gelijk aan die van de voltijdopleiding.

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Duitse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56805

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen