UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.
Iedere woensdag gaat Metro onder de naam 'Weer iets geleerd' korte cursussen geven over een vraag of stelling. In deze aflevering geeft Eddie Brummelman, Ontwikkelingspsycholoog aan de UvA, antwoord op de vraag: is het fijn om een narcist te zijn?
In samenwerking met universiteiten gaat Metro iedere woensdag onder de naam 'Weer iets geleerd' korte cursussen geven over een vraag of stelling. In deze aflevering vertelt Sanne Frequin, Kunsthistoricus aan de UvA: hoe vermoord je een middeleeuwse zombie?
Nederland is wereldwijd het gunstigste land voor de komst van de zelfrijdende auto, stellen onderzoekers van KPMG. 'Wat ons vooral geschikt maakt is dat we het op alle vlakken goed doen,' zegt Sander Klous, partner bij KPMG en hoogleraar Big Data Ecosystemen aan de UvA. 'We hebben een goede infrastructuur, consumenten vinden het geen probleem en ook qua beleid doen we het goed. We blijven alleen iets achter op het gebied van technologie.'
Is het eigenlijk erg dat (groot-)ouders geen idee hebben wie of wat unboxing, Meisje Djamila of Zombies zijn? Nee, vindt hoogleraar Mediastudies Mark Deuze. Hij gelooft niet dat generaties anno 2019 steeds verder uit elkaar drijven, omdat ze naar andere filmpjes, series of idolen kijken.
Waar staan we met AI? Welke ontwikkelingen komen nog? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Max Welling, hoogleraar Machine Learning, beantwoordt deze vragen.
Op de Pieter Jelles Troelstraschool in Nieuw-West krijgen kinderen iedere week mindfulnesstraining. Volgens de trainer is dat nodig om de hoofdjes van de kinderen leeg te maken. Susan Bögels, hoogleraar Psychologie, deed onderzoek op verschillende basisscholen in Amsterdam. 'We merkten dat kinderen, in vergelijking met kinderen die geen training kregen, minder gespannen zijn en minder gedragsproblemen hebben', legt ze uit. 'Er is minder agressie in de klas en leraren gaven aan dat het klassenklimaat verbeterden.'
"Het Fyre Festival komt eraan. Ga met me mee." Die boodschap plaatste een groepje topmodellen en influencers als Kendall Jenner, Bella Hadid en Elsa Hosk twee jaar geleden op Instagram. De influencers kregen al veel kritiek vanwege hun rol in de Fyre-flop, maar ongeveer twee jaar later zijn er ook nog juridische gevolgen. Je naam aan een merk verbinden heeft altijd bepaalde risico's, zegt Willemijn van Dolen, hoogleraar Marketing. "Deze modellen zijn in zekere zin zelf ook een merk. Dan is het zakelijk niet bepaald handig als zo'n festival compleet ontspoort."