Kijk de UvA Augustus 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Op jacht naar planeten en een rondje om de zon

Een week vol spannende NASA-missies: ruimtesonde en planetenjager TESS legde succesvol de eerste beelden vast en zaterdag gaat de Parker Solar Probe met speciaal warmteschild richting de zon. Lucas Ellerbroek en Jacco Vink bij BNR over de missie van ruimtesonde en planetenjager TESS. 

Zuiderveen-Borgesius, Frederik, FdR, Informatierecht

Waarom techreuzen je niet hoeven af te luisteren

Je praat met een vriend of vriendin over die ene schoen of dat bijzondere concert, en vervolgens krijg je er een advertentie voor te zien op Facebook, Insta of op onze site. Luistert je telefoon in het geniep met al je gesprekken mee? Dat vragen veel mensen zich regelmatig af, Amerikaanse politici vroegen techbedrijven zelfs om uitleg. Privacy-onderzoeker Frederik Zuiderveen Borgesius legt uit.

Robbert Woltering / FGw

Diplomatiek conflict tussen Canada en Saoedie-Arabië

Saoedi-Arabië heeft sancties aangekondigd tegen Canada. Aanleiding is een tweet van de Canadese minister van Buitenlandse Zaken die opriep een vrouwenactivist vrij te laten in Saoedi-Arabië. 'De leiders van Saoedi-Arabië reageren zo heftig omdat het land nauwelijks banden heeft met Canada', legt universitair hoofddocent Midden-Oosten studies, Robbert Woltering, uit.

Paul de Beer AIAS

Jobhoppen is slecht idee voor oudere werknemers

Oudere werknemers zitten te lang in dezelfde baan en ontwikkelen zich daarom te weinig. Nu beroepen en functies steeds sneller veranderen kunnen de ouderen niet meer mee. Dat verzwakt hun positie op de arbeidsmarkt. Dat beeld klopt niet, meent Paul de Beer, hoogleraar Arbeidsmarktverhoudingen. Ouderen ontwikkelen zich wel degelijk, ook in een vaste baan.

Dolfijnenonderzoek op de Azoren

De Nederlandse marien biologen Fleur Visser en Machiel Oudejans doen al vele jaren onderzoek aan de walvissen en dolfijnen rond de Azoren. De afgelopen week kregen zij de kans om vanaf het onderzoeksschip ‘Pelagia’, van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, tijdens de expeditie Netherlands Initiative Changing Oceans, te kijken wat het is dat deze dieren naar deze eilandengroep trekt.

J.C. Rath

Komen we ooit van racisme af?

De hashtag #MeTwo laat zien hoe vaak racisme voorkomt. Komen we ooit van discriminatie af? Volgens Jan Rath, hoogleraar Sociologie, komt racisme voort uit het onderscheid dat de mens wil maken. "Onderscheid maken is menselijk", zegt Rath, "maar zodra je dat doet door te kijken naar iemands biologische of andere kenmerken en op basis daarvan vindt dat iemand minder is, is dat racisme." 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

15 augustus 2018