Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Kijk de UvA Februari 2018

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

'Slapend slim worden'

Door nieuwe technische innovatie hebben wetenschappers een manier gevonden om informatie de hersenen in te sluizen tijdens de slaap. Slaaponderzoekers van het UvA Slaap en Geheugen lab weten nu hoe het geheugen tijdens de nachtrust kan worden gestimuleerd. Niet het hele Deense woordenboek, maar proefpersonen wisten na de nacht meer Deense woordjes dan vóór hun slaap. Lucia Talamini, hoofd van het Slaap en Geheugen lab van de UvA, vertelt over hun bijzondere onderzoek. 

Beluister het fragment

Palestijnse Jeanne D'Arc verzet zich tegen Israel

De Palestijnse tiener Ahed Tamimi moet zich tegenover de Israelische militaire rechtbank verantwoorden voor het slaan van twee Israelische soldaten. Antropoloog Erella Grassiani spreekt met BNR over deze zaak.

Beluister het fragment

Goede voornemens, doorzettingsvermogen en de illusie van (zelf)beheersing

Na de jaarwisseling begonnen we vol goede moed aan nieuwe voornemens. Helaas hebben velen deze inmiddels alweer laten varen; gewoontes zijn vaak sterker dan onze wil. Toch lukt het sommigen wél om te veranderen. Hoe doen zij dat? En wat maakt het allemaal zo moeilijk om te doen wat we eigenlijk willen? Kunnen we onze wil niet wat beter beheersen? Psycholoog Sanne de Wit praat met twee andere experts tijdens NEMO Kennislink Live onder andere over hoe we onze goede voornemens het beste kunnen laten slagen.

Beluister het fragment van NEMO Kennislink

Rector over werkdruk, bureaucratie en colleges in het Engels

Docenten en studenten aan universiteiten klagen over werkdruk, bureaucratie en colleges in het Engels. Karen Maex, natuurkundig ingenieur en rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam en Bert van der Zwaan, geoloog en rector magnificus van Universiteit Utrecht, reageren. Wat vinden zij van de discussie?

Lees het interview in NRC

Is feedback nuttig?

Zowel het geven als het ontvangen van feedback blijkt voor velen een uitdaging. En wanneer heb je er nou echt iets aan? Arbeids- en organisatiepsycholoog Roy Sijbom en promovendus Inge Wolsink leggen Rens de Jong van BNR uit hoe je feedback geeft waar iemand echt iets aan heeft.

Beluister het fragment

Sanne Frequin

Swifterbantbaby

Afgelopen maand ontdekten archeologen bij Nieuwegein het oudste baby-graf van Nederland. 6000 jaar geleden werd de moeder met haar kindje in de armen begraven. De vondst werpt een nieuw licht op onze kijk op de liefde van ouders voor hun kind in de Swifterbantcultuur. Mediëvist Sanne Frequin praat hierover in een interview met het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd (NPO radio 1). 

Beluister het fragment

Temptation Island: waarom genieten we van mensen die vreemdgaan?

In Temptation Island doen vier koppels de 'ultieme relatietest' door tien dagen gescheiden van elkaar door te brengen, omringd door tien 'verleiders'. De eerste uitzending was een kijkcijferhit en veelbesproken op sociale media. De redenen dat we zo genieten van dit soort programma's zijn, volgens televisiewetenschapper Maarten Reesink, dat het roddelmateriaal biedt en we ons kunnen identificeren met de kandidaten. 

Lees verder op NU.nl

Geven aliens lichtflitsen vanuit de ruimte?

Astronoom Joeri van Leeuwen probeert een antwoord te vinden op deze vraag. Met een telescoop en supercomputers onderzoekt hij vanuit Westerbork de lichtflitsen. Conclusie: het zijn ontplofte neutronensterren of bestaande zwarte gaten. Of zit er tóch een andere beschaving achter die lichtflitsen?

Lees het interview met BNR

Sociale wetenschappers maken strip over onderzoeken onder totalitaire regimes

Als onderzoeker in een land met een autoritair regime kun je het idee hebben dat je in de gaten wordt gehouden. Acht sociale wetenschappers hebben een boek met bijbehorende strips gemaakt over hun ervaringen in het onderzoeksveld. ‘We willen een taboe doorbreken.’ Sommige onderzoekers zijn zo goed voorbereid op hun vertrek naar een autoritair land, dat ze paranoïde binnenkomen.  ‘De boodschap van deze strip is: blijf op je hoede, maar overdrijf niet,’ legt Glasius uit. ‘Wees gewoon open over je werkzaamheden in een bepaald land.’

Lees meer over de strip

Hoe kun je tijdreizen volgens de wetenschap?

In de nieuwste aflevering van Het LAB combineert sterrenkundige Joeri van Leeuwen de wetten van Einstein met Segways en laat hij zien hoe tijdreizen wetenschappelijk gezien mogelijk is. Naar de toekomst reizen is namelijk niet iets dat alleen in science-fiction films gebeurt; ook André Kuipers heeft het gedaan.

'Pas op voor misleiding tijdens campagnetijd'

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen promoveert Groen-Reijman op een analyse van het politiek campagne voeren, en met name op de gebruikte beïnvloedingsmechanismen. Ze heeft het niet zozeer over een techniek als internet, maar over de inzet van strategische middelen. Ze plaatst kanttekeningen bij campagnes die niet zozeer gaan over wat de partij biedt, maar inspelen op wat de kiezer vraagt.

Lees het interview in Trouw