Informatierecht

We worden dagelijks geconfronteerd met vraagstukken uit het informatierecht. Welke gegevens heeft Facebook van mij? Hoe ver mogen inlichtingendiensten gaan om de veiligheid van Nederlanders te waarborgen? Gelden online dezelfde regels als offline? Het informatierecht is overal, altijd actueel en door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen constant in beweging. De master informatierecht biedt een uitdagend programma voor de gemotiveerde student. Uniek in Nederland.Tijdens deze master verdiep je je in de juridische onderwerpen binnen het informatierecht, zoals intellectuele eigendomsrechten, telecommunicatierecht, mediarecht, internetregulering, vrijheid van meningsuiting, privacy en nog veel meer.

 

Accepteer alle cookies om deze video te kunnen zien. Cookie instellingen.

Actueel rechtsgebied

Informatierecht is een zeer actueel rechtsgebied. We lezen dagelijks in de krant hoe belangrijk het is. Een voorbeeld: zijn er grenzen aan wat je mag zeggen? Typisch een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Ben ik eigenaar van mijn persoonsgegevens? Daarover gaat het privacyrecht onder andere. En als je een uitvinding doet? Daarover gaat het octrooirecht.  Het informatierecht is naast actueel, ook een omvangrijk en zeer divers rechtsgebied. Zo kun je tijdens het ene college de rechten van een architect bespreken, en tijdens een ander college een discussie voeren over journalistieke vrijheden. Deze diversiteit spreekt de studenten vooral aan.

Kleinschalige opleiding

De master Informatierecht biedt kleinschalig academisch onderwijs aan gemotiveerde studenten. Je krijgt onderwijs van internationale topdocenten die in de praktijk werken als advocaat, onderzoeker, adviseur of bedrijfsjurist. Dat leidt tot een perfecte balans tussen theorie en praktijk.  Door de kleinschaligheid van deze master is het onderwijs heel persoonlijk. De docenten zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de studenten, en de studenten zijn ontzettend gemotiveerd. Dit zorgt voor interessante discussies in de colleges, maar ook voor een sociale component. Studenten studeren samen, organiseren activiteiten zoals een bezoek aan de NPO-NOS, de Autoriteit Persoonsgegevens, advocatenkantoren, borrels en studiereizen.

Master studenten

Er is veel vraag naar informatierechtjuristen. Onze alumni gaan vaak aan de slag als advocaat intellectueel eigendomsrecht of als privacyspecialist. Maar ook internetbedrijven, uitgevers, omroepen, merkenbureaus en rechtbanken bieden veel kansen voor informatierechtjuristen.

Beoordeling studenten ‘zeer goed’

Ook onze studenten zijn zeer enthousiast. De master Informatierecht is door de studenten beoordeeld met ‘zeer goed‘. Landelijk staat de opleiding in de top 3 van alle reguliere juridische masteropleidingen (waardering 4,5 op schaal van 5). Ook op UvA-niveau scoort de master uitstekend: van de 105 masteropleidingen scoort er maar één een tikje beter. De studenttevredenheidcijfers van de Nationale Studenten Enquête laten in het algemeen een dalende trend zien in het wetenschappelijk onderwijs, maar de waardering voor deze master stijgt juist verder.

Let op: Informatierecht is een selectieve master. Dat betekent dat je geselecteerd moet worden voor je kan worden toegelaten. Meer informatie over toelatingseisen en inschrijving vind je hier.

De inhoud van de opleiding Informatierecht

We verzorgen een uitdagend studieprogramma voor een selecte groep topstudenten. 

En we bieden een aantal unieke extra’s:

  • studenten die praktijkervaring willen opdoen, kunnen zich inschrijven voor het keuzevak Clinic Technologie, Media & Communicatie. Onder begeleiding van docenten en advocaten werk je realtime aan echte zaken.
  • het onderwijs wordt verzorgd door de internationale staf van het Instituut voor informatierecht (het IViR), een van de grootste onderzoeksinstituten voor informatierecht ter wereld. Dit betekent directe toegang tot recent, hoogwaardig academisch onderzoek. Je profiteert van de meest actuele kennis en kunt zelfs een onderzoeksstage doen.
  • de inhoud van ons programma biedt veel mogelijkheden om samen te werken. Het verplichte onderwijs en de gemotiveerde studenten stimuleert iedereen het beste uit elkaar te halen.
  • studenten kunnen zich opgeven voor extra-curriculaire activiteiten, waaronder de Price Media Law Moot Court in Oxford.
  • onze opleiding onderscheidt zich nadrukkelijk van ICT-recht (contracten en IT). Tijdens de opleiding verdiep je je in de regulering van de productie, verspreiding en het gebruik van informatie in de breedste zin van het woord.
  • de inhoud en het niveau van ons programma geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt.  
  • de praktijk rondom informatierecht is constant in beweging. Dit betekent dat vakken regelmatig worden geactualiseerd.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Ben jij een ambitieuze student die geïnteresseerd is in informatierecht, zoals intellectueel eigendomsrecht, digitale burgerrechten, privacy, mediarecht of persvrijheid? En kun je dit motiveren en aantonen? Bekijk dan de toelatingseisen van deze selectieve master.

Wist je dat …

... Informatierecht een eigen studievereniging heeft? Alle studenten van de master Informatierecht zijn lid van SViR. De vereniging is dé verbindende factor voor een groep enthousiaste en ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.

Voor een goede indruk van de SViR kan je deze Informail doornemen. Of bezoek de website.

Instituut voor Informatierecht

Het Instituut voor Informatierecht (IViR), officieel opgericht in 1989, is een van de grootste onderzoeksinstituten ter wereld op het gebied van informatierecht. Er werken meer dan 25 onderzoekers, die actief zijn op verschillende juridische onderwerpen binnen het informatierecht, zoals intellectuele eigendom (waaronder het auteursrecht en naburige rechten), octrooirecht, telecommunicatierecht, mediarecht, internet regulering, vrijheid van meningsuiting, privacy, digitale consumentenrechten, etc.

Informatierechtstudenten helpen start-ups

Op het Clinic-platform komen de beste masterstudenten Informatierecht samen om start-ups & particulieren kosteloos te helpen met juridische vragen. Ondertussen kijken gespecialiseerde advocaten belangeloos met ze mee. Een praktijkplek als dit heet een law incubator. En daar zijn we de eerste mee in Europa. Clinic is een keuzevak voor studenten van de master Informatierecht, Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam.

Volg ons op LinkedIn

 

Kerngegevens


Diploma
LLM Informatierecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
60223

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid