Opening academisch jaar 2018-2019 benadrukt band tussen UvA en stad

3 september 2018

In de opening van het academische jaar 2018-2019 stond de relatie tussen de UvA en de stad Amsterdam centraal. Deze relatie werd onder andere belicht in vijf filmpjes gemaakt door studenten van de master Journalistiek en Media.

Voor de gelegenheid werd ook een speciaal boekje gemaakt over de band tussen de UvA en de stad Amsterdam. Bekijk de overhandiging van dit boekje, ‘De Universiteit en Amsterdam’, aan burgemeester Halsema:

Video wordt geladen..

De universiteit en de stad horen bij elkaar

In haar speech benadrukte collegevoorzitter Geert ten Dam dat de universiteit en de stad Amsterdam onlosmakelijk bij elkaar horen. De afgelopen jaren is er echter meer afstand ontstaan, door een aantal factoren waaronder een groeiend accent op prestatie-indicatoren voor de bekostiging van onderwijs en onderzoek.

Geert van Dam bij de Opening academisch jaar 2018-2019

Foto: Dirk Gillissen

Ten Dam pleitte daarom voor een hernieuwd sociaal contract tussen de universiteit en stad, waarin maatschappelijk geëngageerd onderwijs en onderzoek centraal staan. De denkkracht van al onze wetenschappelijke disciplines helpt Amsterdam een antwoord te formuleren op grote vragen over wonen, mobiliteit, duurzaamheid, radicalisering en arbeidsparticipatie van alle inwoners.

Hierbij wees Ten Dam op het concrete voorbeeld van een initiatief voor een ‘Kenniscentrum Ongelijkheid in de Stad’ dat is opgenomen in het coalitieakkoord van Amsterdam. Verschillende disciplines zullen hierin samenkomen om slimme beleidsinterventies in kaart te brengen en te onderzoeken.

Jozias van Aartsen bij de Opening academisch jaar 2018-2019

Foto: Dirk Gillissen

Kracht en toegevoegde waarde wetenschap

Voormalig minister en voormalig burgemeester Jozias van Aartsen benoemde in zijn speech de kracht en toegevoegde waarde van wetenschap, ook op moment dat politici en bestuurders daar nog niet aan toe zijn. ‘In deze tijd van fact-free politics en fake-news is belangrijk dat de wetenschap ook een rol speelt bij de beleidsvorming. Dat de academische wereld niet afwacht tot er wordt gevraagd om advies, maar zich ook ongevraagd luid en duidelijk laat horen’, aldus Van Aartsen

Placemaking

Docent Katusha Sol en student Nora van de Water gaven een korte presentatie over het vak ‘Placemaking: estafette voor stadsmakers’, waarin studenten bijdragen aan de gebiedsontwikkeling van Amsterdam Science Park.

Hybride intelligentie

Tot slot introduceerde Geert ten Dam Maarten de Rijke als nieuwe universiteitshoogleraar AI and Information Retrieval. Later dit jaar volgen er nog 3 andere Universiteitshoogleraren op het gebied van Geneeskunde, Rechten en Geesteswetenschappen. De Rijke gaf een presentatie over hoe kunstmatige intelligentie ons en de stad verder kan helpen. Hij ging daarbij in op de noodzaak voor innovatie bij een groot aantal maatschappelijke uitdagingen zoals logistiek, klimaat en gezondheid. AI is een hulpmiddel bij het nemen van complexe beslissingen. Hij eindigde zijn presentatie met de noodzaak van een nationale AI-agenda.

De muzikale begeleiding werd dit jaar verzorgd door SingerG, een a-capellagroep die in 2008 is ontstaan uit een CREA-cursus.

A-capellagroep SingerG treedt op bij de opening academisch jaar 2018-2019.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam